Faydalı Ders Çalışma Tavsiyeleri. Etkili Ders Çalışma Nasıl Olmalıdır?

Faydalı Ders Çalışma Tavsiyeleri. Etkili Ders Çalışma Nasıl Olmalıdır?

Faydalı Ders Çalışma Tavsiyeleri. Etkili Ders Çalışma Nasıl Olmalıdır?

 

‘Doğduğumuzdan beri eğitim hayatında çabalıyoruz!’ desek yanlış olmaz sanırım. Tabii bu eğitim hayatında ders çalışmak olmazsa olmazlardandır.

Birçok sınava hazırlanıyoruz, giriyoruz ve sonucunu bekliyoruz. Herkesin ders çalışma yöntemi farklı olabilir. Önemli olan verimli ve faydalı olmasıdır.

Ders çalışma yöntemlerinizin faydalı olması için ihtiyacınıza uygun olmalıdır ve bazı unsurlara dikkat edilmelidir. Kendimce uyguladığım bu unsurlardan bahsetmek istiyorum.

 

 

 

  • Öncelikle dikkat etmeniz gereken konu, uygun çalışma ortamıdır. Ders çalıştığınız ortam ne kadar düzenli ve sessiz olursa dikkatiniz o kadar iyi olur. Ayrıca ortamı sık sık havalandırmalısınız. Mümkün olduğunca az eşya bulunması da dikkat açısından önemlidir.
  • Çalıştığınız dersi anlayıp yorumlayabilmeniz açısından psikolojiniz de son derece önemlidir. Ders çalışmaya başlamadan önce kafanızı boşaltın, rahatlayın ve derse odaklanın.
  • Dersle ilgili bile olsa gerekli – gereksiz her şey için dersi bölmeyin. Bu dikkatinizin dağılmasına sebep olur. Dersle ilgili tüm materyaller yanınızda olsun.
  • Yatakta asla ders çalışmayın. Ders çalışmak için rahat bir yer belirleyin, ama bu yatak olmasın. Yatakta ders çalışılmaz. Uykunuz yoksa da gelir. Zaten dikkatten bahsetmek mümkün değil. Kendinize rahat bir sandalye / koltuk ve masa alın.
  • Yemekten hemen sonra ders çalışmayın. Yemekten sonra insana bir ağırlık çöker, uykusu gelir. O yüzden en azından yemeğin üstünden 1 saat geçtikten sonra ders çalışmaya başlayın. Çok aç karnına da derse motive olmak zordur. Bu zamanı kendinize göre ayarlayın. Uykunuzu açmak için arada kafeinli içecekler tercih edilebilir, ama fazla değil.
  • Ders çalışma zamanlarınızı kendi bünyenize göre belirleyin. Kimi insanlar sabahları daha dinç olur, algıları açık olur; kimi insanlar ise öğlen ya da akşam saatlerinde daha dinamik olurlar.
  • Aralıksız ders çalışmak diye bir şey olmaz. Bir insanın konsantrasyon süresi 45 – 60 dakikadır. Bundan sonrasında dikkat dağınıklığı en yüksek seviyede olur. Bu yüzden her 45 – 60 dakikada bir 15’er dakikalık molalar verilmelidir.
  • Çalıştığınız dersin üstünden 2 gün geçmeden önce mutlaka o konuyu tekrar edin. Konuyla ilgili testler çözün, pratik yapın. Böylece konu kafanızda daha çok yer edinecektir.
  • Anlamadığınız konular olduğunda pes edip onları bir kenara itmeyin. Aksine o konunun üstüne gidin ve anlamak için daha çok çaba sarfedin.
  • Ders çalışırken kendinizi çalışmaya motive etmek için başaracağınıza inanın, bunu düşünün ve umutsuzluğa yer vermeyin. Konsantrasyonunuzu olumlu yönde etkileyin.

 

Yazar
Onur Aydoğdu
Yorum Yapın

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Onur Aydoğdu

Rehber Öğretmen - Kişisel Gelişim Uzmanı - Öğrenci Koçu - Eğitim Uzmanı -

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Onur AYDOĞDU

Kırıkkale Üniversitesinde lisansını tamamlandı. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek lisansını başarı ile tamamladı ve uzman psikolojik danışman ünvanını alarak çeşitli kurumlarda uzman psikolojik danışman olarak çalışmış ergen ve yetişkinlere yönelik danışmanlık ve aile danışmanlığı hizmeti vermiştir.