Ders Çalışırken Sıkılıyorum. Ne Yapabilirim?

Ders Çalışırken Sıkılıyorum. Ne Yapabilirim?

Ders Çalışırken Sıkılıyorum. Ne Yapabilirim?

Son zamanlarda, sizden gelen yorumlarda istiyorum ama ders çalışamıyorum, ne yapmalıyım? sorusunu sık sık alıyoruz. İstekli olduğunuzu; ancak masaya oturduğunuzda konsantre olamadığınızı okuyoruz. Öncelikle, sakin olun arkadaşlar. Pek çoğunuz, lisede geçirdiğiniz 3 sene boyunca, yalnızca sınavdan sınava çalışmış öğrencilersiniz. Nasıl ki, bisiklete binmeyi yeni öğrenen bir çocuk zorlanıyor; ancak zaman içerisinde hiç çaba harcamadan binebiliyor ise; sizde de durum aynı olacaktır.

 

Ders Çalışma Öncesi Tüm Teknolojik Aletlerden Uzaklaşın

Telefon, tablet gibi teknolojik cihazlar, dikkatin dağılması için birebir. Telefonunuz bildirim verir. Bir arkadaşınız mesaj atmış ya da sosyal medyadan yazmıştır. Öncelikle ona cevap verirsiniz. Ardından, arkadaşlarınızın profillerini dolaşmaya ve popüler iletileri okumaya başlamışsınız. Bir bakmışınız ki 1 saat geçmiş ve siz boş boş oturuyorsunuz. Bu durumla karşılaşmamak adına, ders çalıştığınız sürede asla ve asla teknolojik cihazlarınızı açık halde bırakmayın. Gerekirse ailenize teslim edin, kapatın ya da fişini çekin.

İradenizi Ortaya Koyun

Unutmamalısınız ki, en önemlisi iradenizi kullanmak. Çalışmaya başladınız ve henüz 5 dakika oldu ama sizin canınız sıkıldı. Kesinlikle masanızdan kalkmak gibi bir hatada bulunmayın ve başka şeylerle ilgilenmeyin. Kendinizi zorlaya zorlaya da olsa, çalışmaya ve anlamaya çalışın. Bir süre sonra başınız da ağrıyabilir bu nedenle ama unutmamalısınız ki çalışma alışkanlığını böyle kazanacaksınız.

 

Zaman Hedefi Belirleyin

Ders çalışma konusunda sorun yaşamayan öğrenciler, saatlerce çalışsalar da bir sıkıntı olmaz. Ancak çalışma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, kendinize zaman koyun ve bu zaman bitmeden, hiçbir şeyin sizi masadan kaldırmayacağı konusunda kararlı olun.

 

Ailenizi Uyarın

Ailenizden, çalışma sırasında çok acil bir durum olmadıkça sizin yanınıza gelmemelerini, en azından konuşmamalarını rica edin. Yapacağınız bir konuşmaya kafanız takılmasın ya da çalışmayı bırakma bahaneniz olmasın.

Ders Çalışırken Yemek Yemeyin

Pek çok anne, çocukları çalışırken meyve ya da atıştırmalık getirir. Yiyecekler, dikkatinizi bozabilir, üstelik elinize yıkamak için kalkmanıza neden olabilir. Unutmayın ki, siz şu anda masadan kalkmama alışkanlığını kazanma sürecindesiniz. Aynı zamanda, yanınıza kahve veya farklı bir içecekle beraber su almanız iyi olabilir.

Her Gün Daha İleri Gidin

Şimdiye kadar çalışma alışkanlığınız yoksa 10 dakika ile dahi başlayabilirsiniz çalışmaya(Tek seanstan bahsediyoruz.). Önemli olan her gün, bir öncekinden ileri gitmek. Bir sonraki gün 12 dakika çalışın ve 2 dakika arttırarak devam edin.

Tüm bu noktalara dikkat ettiğinizde, 1 ay gibi bir süre sonrasında düzenli çalıştığınızı ve çalışma süresinde sıkılıp, bırakmak istemediğinizi göreceksiniz.

 

Yazar
Onur Aydoğdu
Yorum Yapın

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Onur Aydoğdu

Rehber Öğretmen - Kişisel Gelişim Uzmanı - Öğrenci Koçu - Eğitim Uzmanı -

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Onur AYDOĞDU

Kırıkkale Üniversitesinde lisansını tamamlandı. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek lisansını başarı ile tamamladı ve uzman psikolojik danışman ünvanını alarak çeşitli kurumlarda uzman psikolojik danışman olarak çalışmış ergen ve yetişkinlere yönelik danışmanlık ve aile danışmanlığı hizmeti vermiştir.