(LYS puan türlerinin derslere göre puan ağırlıkları ve önceki yıllarda sıralamasını öne çeken öğrencilerin LYS netleri yazının sonuna eklenmiştir)
Üniversitelere sınavla alınmaya başlandığı 1974 yılından beri pek çok farklı sınav sistemi denendi. 2010 yılından itibaren de 2 aşamalı YGS-LYS sistemi, üniversite hayali kuran gençlerin geçmesi gereken bir sınav süreci olarak uygulanmaya başladı.
2 aşamalı sınav sisteminin bir önceki sistem olan tek aşamalı Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) göre daha adil bir sınav olduğu söylenebilir. ÖSS’de 195 dakikalık sınav sonucunda başarı sıralamanız belirleniyordu ve daha iyi bir sıralama yapmak için bir sene fazladan hazırlanmanız zorunlu hale geliyordu. 2 aşamalı sistemde ise YGS sınavından istediği başarıyı elde edemeyen öğrenciler ‘’doğru taktikler’’le çalışırsa LYS sonuçlarına göre başarı sıralamasını yükseltebilir ve istediği bölümü kazanması mümkün olabilir. Peki bu ‘’doğru taktikler’’ nelerdir?
Öncelikle sıralamanız istediğiniz sıralamaya çok uzaksa ‘artık olmaz, o bölümü tutturmam mümkün değil’ gibi olumsuz düşüncelerden sıyrılıp kendinizi psikolojik olarak engellemeyin. Sonuçta bu düşünceler size bir katkı sağlamayacağı gibi aklınızı yoracak ve çalışmalarınızdan aldığınız verimi düşürecektir. Bu nedenle en kısa zamanda olumsuz düşüncelerden sıyrılıp tempolu ve planlı çalışmaya başlayın. Zaten yazımızın sonunda geri sıralardan çok ön sıralara çekmenin mümkün olduğunu size yaşanmış örneklerini tablolar halinde göstereceğiz.
PLANIMIZ NASIL OLMALI?
LYS bir alan sınavıdır. Bu nedenle unutmamalıyız ki YGS’de rakip olduğumuz birçok kişi artık rakibimiz değil. Özellikle TM ve TS bölümleri için ön sıralara çekmek daha da kolay olacaktır. Çünkü sınava girenlerin çoğunluğunu sayısal öğrenciler oluşturuyor.
Çalışmaya başlamadan önce yapmanız gereken en önemli şey tercih etmek istediğimiz bölüm veya bölümleri belirlemektir. Bu bölümleri belirlerken de karakterinize uygun ve çalışırken daha hızlı kavrayabildiğiniz derslerin ağırlıklı olduğu puan türünden tercih edilen bölümler olmasına dikkat etmelisiniz. (karakterinize uygun mesleği seçmenize yardımcı meslek testi için tıklayınız MeslekGO) Bölüm hedefi koyarken de aynı puan türünden alan bölümlere yönelmenizde büyük önem taşıyor. Mesela, MF-3 ile tercih edilen sağlık bölümlerinden birini ve MF-4 ile tercih edilen mühendislik bölümlerinden birini beraber hedeflerseniz belli derslere yoğunlaşmak yerine tüm derslere eşit çalışmanız gerekir. Buda sizin için dezavantaj olacaktır.
Tercih etmek istediğiniz bölüm veya bölümleri belirledikten sonra bu bölümleri tercih edeceğiniz puan türlerinin ağırlıklı olduğu derslere yoğunlaşıp diğer dersleri de ihmal etmeden eksiklerinizi gidermelisiniz.
Şimdi aklınıza ‘acaba LYS de hangi dersten kaç net yaparsam sıralamamı nereye çekebilirim?’ gelmiştir. Biz önceki yıllarda sıralamasını öne çekmeyi başaran birkaç örneği sizin için derledik. Sizde yapmış olduğunuz denemelerin sonuçlarını PuanGO’dan hesaplayarak yaptığınız netlerle 2014, 2015 ve 2016 yıllarında kaçıncı sırada olduğunuzu görebilirsiniz. Bu sayede kendi takibinizi en iyi şekilde yapabilirsiniz. ÜniversiteGO tüm öğrencilere başarılar diler.
Hangi bölümün hangi puan türünden tercih edildiğini öğrenmek için tıklayınız.
”Sözelde Kaç Bine Çekebilirim?” örnekler için tıklayınız.
”Eşit ağırlıkta kaç bine çekebilirim?” örnekler için tıklayınız.
”Sayısalda kaç bine çekebilirim?” örnekler için tıklayınız.
LYS PUAN TÜRLERİ VE DERSLERE GÖRE AĞIRLIKLI PUAN YÜZDELERİ
MF alanında sıralamasını öne çekenler
Kaç netle kaç bine çekebilirim video anlatım için tıklayın.
MF ve TM
TM alanında sıralamasını öne çekenler
TS alanında sıralamasını öne çekenler