LYS Sürecinde Yapılan 5 Hata, Onur AYDOĞDU,

LYS Sürecinde Yapılan 5 Hata, Onur AYDOĞDU,

LYS Sürecinde Yapılan 5 Hata,

Rehber Öğretmen Onur AYDOĞDU,

1-) YGS Her Zaman Tehlikeli !

Üniversite tercihlerinde LYS puanını kullanacak öğrencilere hangi sınavın önemli olduğunu sorsak muhtemelen hepsi LYS diyecektir. Fakat bu noktada unutulan bir şey var oda YGS puanınız ister istemez psikolojinizi dolayısı ile LYS sürecinizi de fazlası ile etkiliyor. Bu sebeple YGS sonuçları açıklandıktan sonra sonuçlarınız her ne olursa olsun kesinlikle fazlası ile saplantı haline getirecek kadar düşünmeyin. Neden mi ?

LYS ile tercih yapacaksanız asıl sınav ile henüz tanışmadınız. YGS sıralamanız çok iyi ve istediğiniz bölümü muhtemelen kazanacak gibi gözüküyor olabilirsiniz veya tam tersi bir durum da söz konusu olabilir. Fakat durum ne olursa olsun LYS ile tüm planlarınız alt üst olabilir. Bu yüzden dediğimiz gibi ister iyi olun ister kötü YGS sonuçlarınızı sadece bir deneme gibi düşünerek hareket edin.

2-) LYS Mi Çocuk Oyuncağı !

Ön yargıyı çok seven bir millet olarak LYS içinde farklı dedikodular ile gerek arkadaşlarımızı gerekse kendimizi LYS’ye karşı korkutmaktan alı koyamıyoruz. Üniversite sınavlarına hazırlanmaya başladığımız zamanlardan üniversite sıralarına kadar uzanan yolculuğumuzda hep YGS iyi polis LYS ise kötü polis konumunda bulunuyor. Fakat durum hiçte zannettiğiniz gibi değil. YGS’de olduğu gibi LYS’de lise zamanında gördüğünüz konulardan oluşan bir sınav ve bu sınavda kimse sizden doğa üstü güçler istemiyor. Ayrıca tüm her şeyi bir kenara bırakın bu sınava giren tek kişi siz değilsiniz. Her zaman dediğimiz gibi size zor olan başkasına kolay olmayacaktır. Bu sebeple kar tanesi olan LYS hakkında ki dedikodulara takılarak “ben yapamayacağım”, “Ay seneye kaldım” gibi cümleler kurarak kendinizi bir çığ ile karşı karşıya bırakmayın. YGS ile kıyasladığımızda daha az zamanınızın olduğunu unutmadan tüm enerjinizi verimli bir şekilde çalışmaya ayırın.

3-) YGS Bitmedi !

Her ne kadar YGS gerçekleşmiş olsa da LYS sınavında hala YGS konuları ile karşılaşacağınızı unutmayın. Bu sebeple ara ara ufak tekrarlar ile veya belli aralıklar ile YGS denemeleri çözerek konularınızı tekrar etmeye özen gösterin. Ayrıca çok çok zayıfım dediğiniz derslerde YGS konularında az çok temelinizin olduğunu düşünüyorsanız biraz ağırlık vererek LYS’de çıkabilecek soruları yapma ihtimalinizi arttırın. Sonuçta hemen hemen her derste %30’a yakın soru YGS’den geliyor unutmayın.

 

4-) Sürekli Güncelleyin !

LYS adına sürekli bilgi gerektiren bir sınav olduğunu söylüyoruz. Bu bilgileri de taze tutmanın yolu bildiğiniz üzere sürekli test çözüp, konu tekrarı yapmaktan geçiyor.Bu noktada da en dikkat edilmesi gereken nokta not çıkartırken olabildiğince dikkatli olmanız çünkü tekrar ederken bu önemli noktaların size katkısı oldukça fazla olacak.

5-) Kaynak Seçimi !

LYS sürecinin kısa olması sebebi ile maalesef fazla hata yapma lüksünüz yok bu sebeple konu çalışacağınız kitaplarda soru çözeceğiniz kitaplarda çok önemli. Bu nedenle LYS sürecinde kaynak seçiminde de fazlası ile dikkat etmeniz gerekiyor. Bu konuda size yardımcı olması için daha önceden hazırladığımız LYS Kaynak Tavsiyelerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

LYS sürecinde yapılan hataları sizler için bir araya getirdik. Her ne kadar zaman kısa da olsa yada sınav ne kadar zor olsa da herkesin aynı şartlarda sınava gireceğini kesinlikle unutmayın. Bu sebeple her zaman şiddetle söylediğimiz gibi bahaneler üretmektense çözümler üreterek çalışmalarınıza devam edin. Her şeyin gönlünüzce olması dileği ile kolay gelsin.

 

Yazar
Onur Aydoğdu
Yorum Yapın

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Onur Aydoğdu

Rehber Öğretmen - Kişisel Gelişim Uzmanı - Öğrenci Koçu - Eğitim Uzmanı -

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Onur AYDOĞDU

Kırıkkale Üniversitesinde lisansını tamamlandı. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek lisansını başarı ile tamamladı ve uzman psikolojik danışman ünvanını alarak çeşitli kurumlarda uzman psikolojik danışman olarak çalışmış ergen ve yetişkinlere yönelik danışmanlık ve aile danışmanlığı hizmeti vermiştir.