ÖSYS’de Önemli Olan Puan mı? Sıralama mı?

ÖSYS’de Önemli Olan Puan mı? Sıralama mı?

ÖSYS’de Önemli Olan Puan mı? Sıralama mı?

 

 

Üniversite eğitimi alabilmek için milyonlarca adayın katıldığı ÖSYS’de önemli olan aldığınız puan değil, sıralamadır. Tercih etmek istediğiniz üniversite ve bölümü kazanabilmek için, o bölüm için gerekli sıralamada yer almanız gerekmektedir. Önceki yıllarda yer alan taban puanı almanın, tek başına bir anlamı yoktur. Bunu şöyle bir örnekle açıklayalım: Bilindiği üzere, 2015 ÖSYS sonuçlarına göre, TM-3 puan türünden 400 ile 420 puan arasında alan bir öğrenci devlet üniversitelerinde bulunan hukuk fakültelerinin çoğuna yerleşecek puanı almış oldu. 2016 ÖSYS sonuçlarına baktığımızda ise, TM-3 puan türünden 430 puanın altında puan alanlar için devlet üniversitelerinde hukuk kazanmak mümkün olmadı. ÖSYS’de puan önemli olsaydı, bu kişi bir önceki yıla göre kazanabileceği yerleri, bir sonraki yılda kazanması gerekirdi ama bu mümkün olmadı. Çünkü ÖSYS, bir puan değil, sıralama sınavıdır.

Siz, eğer Hukuk fakültesini kazanmak istiyorsanız, TM-3’ten şu kadar puan almalıyım? Şeklindeki düşüncelerle hareket etmemelisiniz, bunun yerine ben TM-3 puan türünde ilk 25.000 kişinin içerisinde olmalıyım diye düşünmelisiniz yani sıralamaya odaklanmalısınız. Yukarıda yer alan durumu sıralama açısından da değerlendirelim: 2015 ÖSYS sonuçlarına göre, TM-3 puan türünden 410 puan alan bir kişi, ilk 20 binin içerisinde yer alırken, 2016 ÖSYS sonuçlarına göre, TM-3 puan türünden 425 puan alan bir kişi 25 binin üzerinde bir sıralamada yer aldı. Bu durumda hukuk fakültesini kazanmasına mani oldu. Durumu böyle değerlendirirseniz sınavda puana değil, sıralamaya konsantre olarak, daha doğru tespitler yapabilirsiniz.

Yazar
Onur Aydoğdu
Yorum Yapın

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Onur Aydoğdu

Rehber Öğretmen - Kişisel Gelişim Uzmanı - Öğrenci Koçu - Eğitim Uzmanı -

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Onur AYDOĞDU

Kırıkkale Üniversitesinde lisansını tamamlandı. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek lisansını başarı ile tamamladı ve uzman psikolojik danışman ünvanını alarak çeşitli kurumlarda uzman psikolojik danışman olarak çalışmış ergen ve yetişkinlere yönelik danışmanlık ve aile danışmanlığı hizmeti vermiştir.