Sözel tercih yapacaklara tavsiyeler, Ts1 Puan Türü, Ts2 Puan Türü,
Onur AYDOĞDU
Sözel tercih yapacaklara tavsiyeler
sözel alan seçmek, üniversite sözelSözelci arkadaşlar merhaba, bu yazımda sizlerin derdine bir nebze derman olup kafa karışıklığınızı gidermeye çalışacağım. YGS sınavı yaklaştıkça hem sınavın hemde sınav sonrası yapılacak tercihlerin stresi artar.
Sizlerde sınava sınava sözel alanda hazırlanıyorsanız çoktan gerilmelere, ben ne seçeceğim şimdi demeye başlamışsınızdır. Yok eğer gerilmediyseniz biraz fazla rahat bir insan olma ihtimaliniz yüksek. Lütfen biraz heyecanlanın.
Sözel alanda, ne eşit ağırlıkta olduğu gibi pdr, hukuk gibi rağbet gören garanti meslekler vardır nede sayısalda olduğu gibi meslek çeşitliliği. Bu sizi yıldırmasın çünkü yeteneğiniz ilginiz sözel yönde, zorla bir yere varmanız mümkün değil.
Sözelde seçilebilecek meslekler genelde öğretmenlik ve iletişim fakülteleri olarak düşünülebilir. Yani hem elle tutulur hemde sonu hüsranla bitme olasılığı daha az olan pek çeşit yok, zaten bunu yukarıda belirtmiştim.
Geriye kalan bölümler maalesef ki beterin beteri durumundadır. Öğretmenlik mesleği her ne kadar önemli bir meslek olsa da atanamama durumu insanın heveslerini baltalıyor.
Eğer bugün gerçekçi olup bunu kabul etmezseniz 4 sene sonra sayın bakanım atama bekliyoruz diye twit atarken bulursunuz kendinizi. İnanmazsanız 1 hafta boyunca twitter hastaglerini inceleyin mutlaka karşılaşırsınız.
Bunun yanında iletişim fakültelerinde halkla ilişkiler, iletişim tasarımı, reklamcılık, gazetecilik, sinema televizyon (isimler benzerlik gösterse de böyle aşağı yukarı) gibi bölümler vardır. İsimleri pek havalı olsa da okuması kolay ve kontenjanlar yüksek olduğu için fazla arz veriyor ve iş bulma imkanını sıfırlıyor bu fakülteler. Normal şartlarda bitirince çok güzel para kazanıp iyi yerlere gelmeniz gereken meslekler maalesef ülkemizde bu sonuca ulaştırmıyor.
Zaten birçok bölümü okumadan da alaylı olarak yapabilirsiniz. Çünkü iş kendinizi geliştirmeye ve çevre yapmaya bakıyor. Bu saydığım mesleklerde not ortalaması, diploma gibi kağıt üzeri meseleler pek önemli sayılmıyor.
Peki umutsuz olmalı mıyız yahut bunları okuyup iyi bir yere gelme şansımız hiç mi yok diye düşünüyorsanız var. Kendinizi geliştirebileceğinize inanıyor ve dil öğrenmeye yatkın iseniz (ya da direk dil biliyorsanız) halkla ilişkiler ve reklamcılık gibi meslekler mükemmel tercih olur sizler için. Bu işleri İngilizce bilen hatta İngilizcenin yanında bir dil daha bilen insanlar yaparsa pek işsizlik tehlikesi bulunmaz. Hatta dünyanın başka yerlerinde sizlere kapılar açabilecek meslekler arasında gayet iyi bir konumdadır. Yani hukuk mezunu biri herhangi bir dünya ülkesinde iş bulamaz ama siz çok rahat bulursunuz.
Bunun yanında sözel alanda tercih edilebilecek en garanti meslekler özel eğitim öğretmenlikleri ve gastronomidir. Özel eğitim öğretmenlikleri pek para için yapılacak iş değildir. Gerçekten seviyor ve istiyorsanız seçin. Gastronomi ise biraz yetenek biraz heves ile başarılması çokta zor olmayan bir bölümdür.
Özellikle son yıllarda bu meslekler oldukça revaçtadır ve iş imkanı olarak diğer sözel alan bölümlerine göre gayet avantajlı durumdadır. Tabi sadece diğer sözel bölümlere göre yoksa tıp deyince akan sular duruyor 🙂
Şunu unutmamak gerekir ki eğer sözelci iseniz sürekli olarak kendinizi geliştirmek ve yeniliklere açık olmak durumundasınız aksi takdirde okul ve iş hayatınız pek parlak olmaz. Okuduğunuz süreç boyunca staj yapmalı, kulüplere üye olmalı, kendinizi geliştirecek kursları ve seminerleri takip etmelisiniz. Yoksa sizlerde işsizler ordusunun neferleri arasında yerinizi alırsınız.
Her ne kadar yazımda olumsuz bir bakış açısı olduğunu düşünseniz de bunlar ülkemizin gerçekleri ve üniversite eğitimine başladığınızda sizlerde bunu anlayacaksınız. Bunu ne kadar erken farkeder ve önleminizi alırsanız sizler için o kadar iyi olur.
Başarılar…