VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÖNERİLERİ
- DERS ÇALIŞTIĞINIZ YER TOPLU OLSUN.
Ders çalışmadan önce, çalışma yapacağınız yerin temiz ve toplu olmasına özen gösterin. İnsan dikkati kolayca dağılmaya meyillidir. Göz alanımıza ne kadar çok nesne girerse, dikkatimiz o denli kolay dağılacaktır. Bu nedenle masanızın üzerinde bulunan gereksiz eşyaları kaldırmak daha iyi odaklanmanıza yardımcı olur.
- ORTAMDAKİ DIŞ ETKİLERİ EN İYİ SEVİYEYE GETİRMEYE ÇALIŞIN.
Gürültü, kötü koku, göz alıcı ışık vb. faktörler derse odaklanmanızı zorlaştırır. Beyin, bir iş esnasında, iş harici ne kadar az faktörle meşgul edilirse o işle ilgili performansı artacaktır. Bu nedenle sizin zihninizi meşgul edecek şeylerden yani dış etkenlerden mümkün olduğunca uzak kalın.
- DÜZENLİ,PROGRAMLI ÇALIŞIN. Çalışma ve sınavlara hazırlık sürecinin en önemli kısmını burası oluşturmaktadır. Dersin ne kadar çok çalışıldığından daha çok ne kadar düzenli çalışıldığı önemlidir.
- GECE YATMADAN ÖNCE; SABAH KALKTIKTAN SONRA. Bu parola verimli ders çalışmanın altın kurallarından biridir. Gece yatmadan önce ve sabah uyandıktan hemen sonra çalışılan dersin verimi yüksektir. Çalışmadan aldığımız verimi artırmak istiyorsak şunları da uygulamalıyız;
- Yatmadan hemen önce çalışmışsak, gözlerimizi kapattığımızda o gün çalıştıklarımızı düşünelim. Bağlantılar kurmaya çalışalım ve uykuya dalıncaya kadar bunu sürdürelim. Böylece uyku esnasında da beynimiz yatmadan önce düşündüklerimizle meşgul olacak ve sabah da o düşüncelerle uyanmamızı sağlayacaktır. Bunu şu şekilde test edebiliriz: uyumadan hemen önce bir müzik dinleyelim ve konsantre olalım. Sabah uyandığımızda bu müziğin melodisini ve sözlerini mırıldandığınızı fark edeceksiniz.
Yukarıdaki yönergeleri uyguladığımızı varsayarak, sabah uyandığımızda aklımızda dün gece çalıştıklarımız olacak. İlk iş olarak hemen bunları tekrar gözden geçirdiğimizde sorunsuz bir şekilde kalıcı olarak öğrenme gerçekleşecek. Ve gün boyu siz fark etmeseniz de beyniniz çalıştıklarınızı tekrar etmeye devam edecek.
- RADYASYONDAN UZAK DURUN. Ders çalışma esnasında yanınızdaki radyasyon yayan cihaz sayısını en az seviyeye indirmeye çalışın. Çünkü elektronik aletlerden yayılan radyasyon beyin dalgalarınız etkileyerek hem öğrenmenizi zorlaştıracak hem de hafıza için gerekli olan, nöronlar arasındaki sinyal bağlarının oluşumunu engelleyecekti
- YORULDUĞUNUZDA ARA VERİN. Genel ifade olarak 50 dakika ders 10 dakika mola denilir. Yani 50 dakika masa başında kaldıktan sonra 10 dakika dinlenilmelidir. Fakat bu durum dersin yoğunluğuna ve türüne göre değişmektedir. Örneğin sınav haftasında konuların yoğun olduğu bir dönemde 80 dakika ders 10 dakika dinlenme yapılabilir. Aslında önemli olan sayılar değil sizin ne kadar yorulduğunuzdur. Çünkü her bireyin odaklanma süresi, verimli çalışabilme süresi farklıdır. Siz de ders çalışırken dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde veya verim alamadığınızı düşündüğünüzde ara vermelisiniz. Böylece beyninize önceki bilgilerin işlenmesi için süre tanımış; ayrıca bir sonraki çalışacaklarınız içinde beyninizi dinlendirmiş olacaksınız.ÇALIŞMA SAATLERİNİZ BELLİ OLSUN. İlk maddede bunun hakkında biraz konuşmuştuk. Düzen daima önemlidir ve ilk sırada gelir. Ders çalışmaya başladıkça bir süre sonra hangi saatlerde daha iyi odaklandığınızı ve öğrendiğinizi anlayacaksınız. Genel olarak uyumadan önce ve uyandıktan sonraki saatler öğrenmek için elverişlidir. Fakat yine söylediğimiz gibi bireysel farklılıklar bulunmaktadır. Kendi saatlerinizi keşfettikten sonra bu saatlerde her gün çalışmaya özen göstermelisiniz. Bir süre sonra bu alışkanlık haline gelecek, ders çalışmak istemeseniz bile kendinizi masa başında bulacaksınız. Ayrıca zihniniz bu saatlerde çalışmaya alışık olduğundan öğrenmeniz daha kolay hale gelecektir.
- ÖĞRENME TİPİNİZİ BELİRLEYİN. Her insanın beyni birbirinden farklıdır. Bazı şeyleri daha kolay öğrenirken bazılarını öğrenmede zorluk çekebilir. Bazı faktörler öğrenmeyi kolaylaştırırken bazıları öğrenmeyi zorlaştırabilir. Genel olarak baktığımızda üç çeşit öğrenme tipi görürüz. Bunlar:
- BEYNİNİZİN SINIRLANDIRMAYIN. Beyin çok geniş öğrenme kapasitesine sahip bir organdır. Asla öğrenemeyeceğinizi düşünmeyin. Sadece sınırsız bir beyne sahip olduğunuza ve istediğiniz her şeyi öğrenebileceğinize inanın. Zorlandığınız bir derse başlarken beyninizin onun üstesinden kolaylıkla gelebileceğini bilin. Böylece öğrenme konusunda sınırlarınızın olmadığını göreceksiniz.KENDİNİZE GÜVENEREK BAŞLAYIN. Yukarıdaki madde ile bağlantılı olarak asla yapamam diyerek işe başlamayın. Yapamam dediğinizde beyniniz kendini bu düşünceye odaklayacak ve yapamayacaksınız. Halledeceğinize inanın ve üstesinden gelin. Unutmayın beyninizi ne tarafa yönlendirirseniz oraya gider!SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR. Bu söz beyin aktivitesi için bir rehber niteliğindedir. Eğer sağlıklı bir öğrenme olsun istiyorsanız, beyninizin sağlıklı olması gerekir. Beyin sağlığı için gerekli olan mineralleri almalısınız. Bu mineralleri bolca barındıran Yaban mersini, limon, lahana, havuç, avokado gibi sebze-meyveler, baklagiller; Omega3 ve Omega6 içeren balık yağı, ceviz, keten tohumu gibi besinler son derece önemli ve gereklidir.