YGS – LYS

Yeni YGS – LYS Sınav Sistemi

 

“Zorlu” maraton, bizimle “zevkli” bir bulmacaya dönüşüyor

2011 – 2012 öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere ÖSYM tarafından sunulan bu yeni sınav sistemi hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Bu yeni sınav sistemindeki amaç yıllardır uygulanan tekil sınav sistemlerin oluşturduğu olumsuz koşulların elemine edilmesi ve çok daha stabil bir ölçüm yapılmasıdır. Diğer bir deyişle bu sistemle üniversite öğrenci adayımızın en doğru şekilde üniversiteye yerleşmesi amaçlanmıştır.

ESÜYEM olarak bizler, öğrencilerimizi bu yeni sisteme %100 entegre ediyoruz. Çalışmalarımızda hedef odaklı eğitim sistemimizi kullanıyor ve öğrencilerimizin desteklenmesi gereken derslerine odaklanıyoruz. Tüm çalışma takvimimizi yeni sistemin gereklilikleri üzerinde düzenliyoruz.

Öğrencilerimiz gelecek yıllarda uygulanacak bu sınav sistemine hazırlıklı olmaları için tüm konuları iyi kavramaları ve bilinçli birer birey olarak sınava hazırlanmaları büyük önem taşıyor. Bu sınava uyumlu bir şekilde çalışmalarını sürdüren tüm öğrencilerimiz, kitap yazarı kadromuzun deneyimi sayesinde tüm puan türü sınavlarına hazır olacaklardır.

 

Özetle yeni sınav sistemi

Bu sisteme yabancı olan velilerimiz için mümkün olan en sade ve anlaşılır bir dille açıklamak istiyoruz.

1- Geçmiş yılların ÖSS’si ve ÖYS’si gibi bu sınav sistemi de temelde 2 aşamada gerçekleşiyor. Sınavın birinci aşaması eski adıyla ÖSS yeni adıyla YGS; (Yükseköğretime Geçiş Sınavı), ikinci aşaması ise eski adıyla ÖYS, yeni adıyla LYS (Lisans Yerleştime Sınavı) olarak adlandırılıyor.

        – YGS tüm derslerin ortak müfredatı baz alınarak yapılan genel bir testtir.

        – LYS birinci aşamanın aksine her dersin başarısını ölçmeye dayalı branş testleri topluluğudur.

2- YGS’de  YGS-1-2-3-4-5-6, LYS’de MF-1-2-3-4, TM-1-2-3, TS-1-2 ve DİL-1-2-3 olmak üzere tam 12 ayrı puan türü bulunmaktadır. Bu puan türleri, öğrencilerin üniversite tercihlerinde etkin rol oynayacak, aldıkları puan türlerine göre farklı tercihler yapabileceklerdir. Üniversiteye yerleşme için bu kilit noktalar büyük önem taşır. (Bu puan türleri arasındaki farkları az sonra açıklayacağız)

3- YGS ve LYS puan aralığı 100 ile 500 arasıdır

4- AOBP (Ağırlıklı orta öğretim başarı puanı) en büyük değeri 500 iken en düşük değeri 100 şeklinde hesaplanmaktadır.

5- Uzun süren tartışmalar sonucu belirlenen son duruma göre AOBP alan içi tercihlerde 0.15, alan dışı tercihlerde de bu katsayı 0.12 olarak saptandı. Mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumu mezunları, AOBP x 0.06 katsayı işlemi sonucunda elde ettikleri puanı yerleştirme puanlarına ekleyerek YÖK tarafından belirlenen bir branşa yerleştirilir.

6- Türkiye genelinde ilk 1000 kişi arasına giren adayların, ilk 1000’e girdiği puan türünde yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP’leri tercih edeceği bütün programlar için alan içi katsayısı (0.15) ile çarpılıyor. Bu kuram YGS ve LYS sonucu oluşan her puan türü için geçerlidir.

Türkiye Bilişim Derneği Bilişim Yıldızları 2012 yarışmasında

 

Yeni sınav sisteminin öğrencilere sağlayacağı avantajlar

 – Bu sistem gerçekten bilgi sahibi olan öğrenciyi ön plana çıkaracak bir yapıya sahip. Bu sebeple bilgi bu yıl her zamankinden çok daha değerli olacak.

– Meslek liselerini başarılı şekilde bitiren öğrenciler, bilgi ve becerilerini çok daha iyi bir zeminde kullanacakları bir sisteme kavuştular. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

– Yeni sistem öğrencinin meslek seçimi konusunda net karar vermesine olanak tanıyor. Dolayısı ile klasik programlar yerine ders odaklı bir program uygulanması çok mantıklı.

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Onur Aydoğdu

Rehber Öğretmen - Kişisel Gelişim Uzmanı - Öğrenci Koçu - Eğitim Uzmanı -

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Onur AYDOĞDU

Kırıkkale Üniversitesinde lisansını tamamlandı. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek lisansını başarı ile tamamladı ve uzman psikolojik danışman ünvanını alarak çeşitli kurumlarda uzman psikolojik danışman olarak çalışmış ergen ve yetişkinlere yönelik danışmanlık ve aile danışmanlığı hizmeti vermiştir.